Poštovani učesnici,

Hvala vam što ste uzeli učešće u ovom eksperimentu.

Istraživanje sprovode studentkinja treće godine psihologije Katarina Stekić i prof. dr Vanja Ković (Filozofski fakultet, Beograd) ispred Laboratorije za neurokogniciju i primenjenu kogniciju u saradnji sa Alanom Nilsenom (Maks Plank institut za psiholingvistiku, Najmegen).

Cilj istraživanja je ispitivanje fenomena jezičkog simbolizma kroz više eksperimentalnih situacija. Jezički simbolizam je vrlo robustan fenomen kojim se opisuju pojave poput onomatopeje i ideofona, tačnije situacije u kojima se zvučni obrazac u jeziku povezuje sa drugim čulima i tako postaje značajna informacija.

U prethodnim istraživanjima pokazano je da jezičko-simbolički materijal pomaže pri usvajanju imena kategorija i pojedinačnih naziva objekata. Ovim eksperimentom želeli smo da proverimo u kojim situacijama je jezički simbolizam za ovo poboljšanje zaslužan, a koliko je samo sistematično prikazivanje naziva uvek na isti način u pitanju. U skladu sa tim, napravljeno je 10 različitih eksperimentalnih situacija, pri čemu ste vi kao pojedinačni učesnici samo jednu od njih videli.

Teorijske pretpostavke ovog istraživanja predlažu da će se najbrže i najbolje učiti imena kategorija, potom pojedinačna imena objekata, a na kraju same slike bez imena. Pretpostavljamo takođe da će se jezičko simbolična imena učiti brže i bolje od onih koja su samo sistematski prikazivana (a da nisu simbolična), a još bolje od onih koja su potpuno arbitrarno prikazivana.

Ovim istraživanjem prvi put se na jednom mestu ispituju sve situacije u kojima su do sada dobijeni značajni efekti u poboljšanju učenja novog materijala. Značaj ovog istraživanja ogleda se u potencijalnom otkrivanju mehanizma koji najviše doprinosi učenju novog jezičkog materijala, a dalje i u eventualnom koraku bliže rešavanju misterije evolucije jezika.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, komentara ili sugestija pišite nam na mejl:

katarina.stekic@f.bg.ac.rs ili vanja.kovic@f.bg.ac.rs